GyökérkezelésFogbél, gyökérkezelésA fogbél gyulladása fogfájást okoz

A gyökérkezelés azokban az esetekben indokolt, amikor szuvasság, törés, vagy valamilyen fogágybetegség következtében megnyílik a fogbél. A fogbél alatt a pulpát és a vele kapcsolatban lévő szöveteket értjük. Anatómiája miatt a gyulladásos folyamatok nem tudnak úgy lezajlani, mint a test más területein, mivel nagyon szűk zárt területen található, ezért már nagyon csekély véráramlás növekedés elviselhetetlen fájdalmat okozhat.

A gyökérkezelés célja a fájdalom megszüntetése

Ezt a gyökércsatorna megtisztításával végzik, amellyel eliminálják az elhalt illetve gyulladt szöveteket, a baktériumokat és minden fertőzött dentinrészletet. A gyökérkezeléssel megakadályozhatunk további betegségek kialakulását, mivel a fertőző területet megtisztítjuk, elimináljuk a baktérium flórát, ami fenntartja a gyulladást. A gyulladt szövetek eltávolítása után készítik el magát a gyökértömést, aminek fontos tulajdonságai a falállóság, és hogy a gyökércsúcsig érjen. Ezzel biztosítják azt, hogy ne közlekedehessen semmilyen ágens a csatornákban.
A teljes kezelés több hétig is eltarthat, általában hetente egy alkalommal kell ellátogatni a fogorvoshoz, de komplikáltabb esetekben ez változhat.

A gyökérkezelés menete:

I. találkozó:

 1. a fog érzéstelenítése
 2. a szuvas területek eltávolítása,
 3. hozzáférési nyílás preparálása- alakja a gyökércsatornák számától függ,
 4. gyökércsatornák felkutatás- gyökércsatornák száma: 1-4 db/ fog, a metsző és szemfogaink általában 1, kisőrlő fogaink 1-2, nagyőrlő fogaink pedig 3-4 gyökércsatornával rendelkeznek, A kezelések is így bonyolódnak, kezelések ára pedig a legtöbb rendelőben ennek megfelelően meghatározott.
 5. gyökércsatorna hossz meghatározása, röntgenfelvétel, vagy elektromos hosszbemérő eszköz segítségével meghatározzák a gyökércsúcs pontos  helyzetét, távolságát a bemeneti nyílástól,
 6. gyökércsatornák tágítása, illetve átöblítése baktériumellenes szerekkel- ehhez a lépéshez használnak gyökérkezelő tűk sorozatát egyre növekvő sorrendben,
 7. gyógyszeres zárása a csatornáknak gyógytöméssel- általában káciummal. Ezt csak panaszos fogak esetén végzik.
 8. a fog zárása ideiglenes tömőanyaggal. Ezzel a lépéssel zárul az első találkozó. Amennyiben a fog nem panaszos folytatódik a gyökértömés a következő lépések szerint.
II. találkozó:
 1. gyógytömés eltávolítása- gyökérkezelő tűk és átöblítők segítségével,
 2. csatornák teljes tisztítása és szárítása
 3. gyökértömés elkészítése- leggyakrabban guttapercha nevű anyaggal készítik.
 4. a fog zárása ideiglenes tömőanyaggal. Ezzel a lépéssel zárul az második találkozó.
III. találkozó:
 1. végleges zárása a fognak- a fog visszaépítése nagyban függ az állapotától. Történhet tömésel, inlay-el, valamint koronával. Amennyiben nagyon sok foganyag hiányzik, csapot kell behelyezni valamelyik gyökércsatornába.
gyökérkezelés menete 
Jó, ha tudja:

Amennyiben a fertőzés továbbterjedt már a csontra, granulómáról, vagy cisztáról beszélhetünk. A kettő között csak szövettani különbség van, a kezelésük mindkét esetben a gyökérkezeléssel kezdődik, ami ha sikertelen, vagy nem kivitelezhető szájsebészeti beavatkozás szükséges.

Amennyiben félelmei vannak a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban, illetve túlérzékeny garatreflexük van, olvassák el az altatásos fogászattal kapcsolatos írásunkat.

Valplast kivehető rugalmas fogsor készítése egy állcsontra

Valplast kivehető rugalmas fogsor készítése egy állcsontra

Kényelmes, könnyen megszokható részleges kivehető fogsor készítése a Kálvin térnél

Hátralévő idő
Akciós ár
Kedvezmény
 
64 900 Ft
28%
Cirkon kerámia esztétikus korona készítése

Cirkon kerámia esztétikus korona készítése

Fémallergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott cirkon kerámia korona készítése

Hátralévő idő
Akciós ár
Kedvezmény
 
34 900 Ft
22%
Opalescence otthoni fogfehérítő kezdőcsomag

Opalescence otthoni fogfehérítő kezdőcsomag

Az ajánlat tartalmazza: állapotfelmérés, lenyomatvétel, alsó-felső fogfehérítő sín elkészítése, Opalescence otthoni fogfehérítő anyag kezdő csomag.

Hátralévő idő
Akciós ár
Kedvezmény
 
24 900 Ft
38%
Esztétikus fogszínű tömés elkészítése a belvárosban

Esztétikus fogszínű tömés elkészítése a belvárosban

Esztétikus fogtömés elkészítése, régi tömések cseréje, a Bp-Fogászattól a Kálvin tértől 2 percre a Kecskeméti utcában

Hátralévő idő
Akciós ár
Kedvezmény
 
5 990 Ft
33%