Részleges kivehető fogpótlásRészleges kivehető kapcsos fogpótlásMikor készítenek részleges kivehető fogpótlást?

A fogpótlás részleges, mivel vannak még megtartható fogak a szájban, ezek a fogak segítenek a fogsor helybenntartásában. A fogazat nagymértékben segíti a kivehető fogpótlás stabilitását, ezért minél tőbb fog marad a szájüregben annál stabilabb a pótlás. Nagyon sokféle foghiány variáció létezik, éppen ezért az elkészíthető részleges fogpótlásvariációk is sokfélék. Előfordulhat, hogy 1 vagy több fogra fix pótlást is kell készíteni, hogy a fogak elbírják a készülő pótlásokat.

Anyaguk szerint két nagy típus létezik

Általában rugalmatlan és rugalmas fogsorokat különítenek el. A rugalmatlan fogsorok alapja fém, ami általában valamilyen ötvözet (kobalt-króm, nikkel-króm, stb.). Erre a fémvázra építik a rózsaszínű műanyag fogsort, ami szintén rugalmatlan. A fém adja a pótlás vázát, stabilitását, a műanyag az esztétikáját, valamint tartalmazza a fogakat. Leggyakrabban ilyen pótlásokat készítnek. Újabb technikán alapul a rugalmatlan anyagból készült, a gyártó után Valplast fogsornak nevezett kivehető fogpótlás.

Valplast (rugalmas) fogsor

Ez a fogsor nem tartalmaz fémet, speciális rugalmas anyagból készül, ez a Valplast. A fogsor könnyebb, kisebb kiterjedésű, mint a hagyományos kivehető fogpótlások.  Sokkal könnyebb megszokni, a szájképletekhez jobban alkalmazkodik, valamint nagy előnye még törhetetlensége. A teljes pótlás ugyanabból az anyagból készül, a kapcsok is rugalmasak, kevésbé törik fel a nyálkahártyát. Első készülő kivehető fogpótlása esetén ezt a fogsort ajánlják. Anyaga miatt azonban drágább, mint a hagyományos.

A részleges pótlások részei:

 1. Alaplemez (a nyálkahártyát borítja, általában fém)
 2. Műfogak, műíny
 3. Elhorgonyzás eszközei, lehet kapcsos, csúsztatós, teleszkópos vagy stéges
 4. Amennyiben kombinált a pótlás fix részt is tartalmaznak, koronák, vagy hidak formájában. Ilyenkor csiszolni is szükséges a fogakat. Ezek a részek nem kivehetőek.
Az elhorgonyzás típusai
 1. Kapcsos pótlás: ezek a legrégebbi, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldások, a kapcsok gyakran látszanak, azonban teljesen jól használhatóak
 2. Csúsztatós pótlás: ez már egy finommechanikai elhorgonyzási módszer, a csúsztatónak van egy anyai és egy apai része, ezért ehhez mindenféleképpen szükséges a maradék fogak előkészítése csúsztatós koronához. Ez a korona tartalmazza az apai, míg a pótlás az anyai részt (általában). Esztétikailag jobb megoldás.
 3. Teleszkópos pótlás: kevesebb maradék fog esetén készítik ezt a finommechanikai pótlást. Lényege, hogy egy elsődleges fémkoronát ragasztanak a maradék fogakra, és ezekre  kerül majd rá a másodlagos korona, amelyet a pótlás tartalmaz. A másodlagos koronák pontosan illeszkednek az elsődlegesre, így nagyon szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Bonyolult a pótlás elkészítése, nagyfokú precizitást igényel.
 
A pótlások elkészültéig több hét is eltelhet
 
 1. alkalom: Anamnézis, betegvizsgálat, tervkészítés, fogak előkészítése, 1. lenyomatvétel,
 2. alkalom: 2. funkciós lenyomatvétel,
 3. alkalom: harapási magasság meghatározása, ajkak alátámasztottságának ellenőrzése, fogszínválasztás,
 4. alkalom: fogpróba,
 5. alkalom: pótlás átadása, amennyiben szükséges ezután korrekció.

Cirkon kerámia esztétikus korona vagy híd készítése

Fémallergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott esztétikus cirkon kerámia korona/híd készítése. Megrendeléskor fizetendő 9900,- forint, lenyomatvételkor a fennmaradó 30000,-.
Cirkon kerámia esztétikus korona vagy híd készítése

Akciós ár
39 900 Ft
Fizetendő
9 900 Ft
Hátralévő idő
 
 
 
 
Ultrahangos alsó-felső teljes fogkő eltávolítás polírozással

Ultrahangos alsó-felső teljes fogkő eltávolítás polírozással

Ultrahangos alsó-felső teljes fogkőeltávolítás,fehérítő hatású polírozás a Kálvin tértől 2 percre a Kecskeméti utcában

Hátralévő idő
Akciós ár
 
3 990 Ft
Alsó vagy felső részleges fémvázas kivehető fogpótlás

Alsó vagy felső részleges fémvázas kivehető fogpótlás

Alsó- vagy felső részleges fémvázas kivehető fogpótlások elkészítése, szájüregi rákszűréssel 59900,- Ft-ért állcsontonként. Rendeléskor fizetendő 5900,- a fennmaradó összeg (54000,-) a lenyomatvételkor fizetendő.

Hátralévő idő
Akciós ár
Fizetendő
 
59 900 Ft
5 900 Ft
Thermoplasztikus, Valplast/Flexite kivehető rugalmas fogsor készítése egy állcsontra 69900,-

Thermoplasztikus, Valplast/Flexite kivehető rugalmas fogsor készítése egy állcsontra 69900,-

Kényelmes, könnyen megszokható részleges kivehető fogsor készítése a Kálvin térnél. Megrendeléskor fizetendő 9900,- forint, a fennmaradó 60000,- forint lenyomatvételnél fizetendő.

Hátralévő idő
Akciós ár
Fizetendő
 
69 900 Ft
9 900 Ft
Opalescence otthoni fogfehérítő kezdőcsomag

Opalescence otthoni fogfehérítő kezdőcsomag

Az ajánlat tartalmazza: állapotfelmérés, lenyomatvétel, alsó-felső fogfehérítő sín elkészítése, Opalescence otthoni fogfehérítő anyag kezdő csomag.

Hátralévő idő
Akciós ár
 
24 900 Ft
Esztétikus fogszínű tömés elkészítése a belvárosban

Esztétikus fogszínű tömés elkészítése a belvárosban

Esztétikus fogtömés elkészítése, régi tömések cseréje, a Bp-Fogászattól a Kálvin tértől 2 percre a Kecskeméti utcában

Hátralévő idő
Akciós ár
 
6 990 Ft